Kunstmatige Intelligentie, Klimaatverandering, Stomata: KIKS
Stap in de voetsporen van Sofie van de Plantentuin Meise!

Nieuw dit schooljaar

Doelstellingen

In deze nascholing krijg je een overzicht van de inhoud van het KIKS-project. KIKS is een interessant en actueel STEM-project waarmee je na deze sessie goed voorbereid mee aan de slag kunt gaan in de les.

Inhoud

Artificiële intelligentie (AI) is in opmars. AI-geletterdheid is een must om gefundeerde beslissingen te kunnen nemen. KIKS is een STEM-project over de concepten van convolutionele neurale netwerken. Het materiaal is uniek omdat het ontstaan is uit de intensieve samenwerking van onderzoekers en leraren en parallel is aan een lopend wetenschappelijk onderzoek aan de Plantentuin Meise en UGent. Binnen de context van de klimaatverandering gaan leerlingen met een neuraal netwerk aan de slag om huidmondjes van planten te tellen.

Context: Sofie van de Plantentuin Meise onderzoekt hoe planten zich aanpassen aan de klimaatverandering. Met behulp van artificiële intelligentie (AI) bracht ze haar onderzoek in een stroomversnelling. Het materiaal van KIKS is geënt op bestaande minimumdoelen en leerplandoelstellingen (biologie, aardrijkskunde, wiskunde, statistiek). Daarnaast komen informaticawetenschappen en ethiek aan bod en eventueel ook programmeren. De inhoud omvat o.a. microscopie, digitale beelden, real-world data binnen klimaatcontext, hoe een computer naar beelden kijkt, de ethische aspecten van artificiële intelligentie en de basisconcepten van computationeel denken.

Via https://dwengo.org/kiks kan je de inhoud van deze workshop onmiddellijk inzetten in jouw klas.

Meebrengen: opgeladen laptop of Chromebook met internetbrowser en smartphone (om foto te nemen)

Methodiek

In deze workshop gaan jullie hands-on aan de slag en gebruik je een diep neuraal netwerk om huidmondjes op bladeren van planten te detecteren en te tellen. Je ondervindt de mogelijkheden en beperkingen van het systeem en leert wat dat dan betekent voor andere AI-systemen, zoals medische beeldvorming en zelfrijdende auto's. In dit STEM-project gebruiken we Python als tool. Zoals met de minimumdoelen wordt bedoeld, gaan we niet programmeren om te programmeren, maar gebruiken we Python om te komen tot een interessanter project.

Edities

Code Sessies Status
I26-015-A
donderdag 16 oktober 2025
9.00u tot 12.00u
KU Leuven Campus Kulak Kortrijk
Etienne Sabbelaan 53
8500 Kortrijk, België
donderdag 16 oktober 2025
13.00u tot 16.00u
KU Leuven Campus Kulak Kortrijk
Etienne Sabbelaan 53
8500 Kortrijk, België
inschrijven

Inschrijven

inschrijven

 

Praktische info

Aantal edities

1

Prijs

€ 78,00

Type nascholing

Individu

Leerformat

Classic

Onderwijsniveau

  • Gewoon Secundair Onderwijs
  •    Tweede graad
  •    Derde graad

Doelgroep

  • Leraren en docenten

 

Maximum aantal deelnemers

16

Code

I26-015