Nieuw dit schooljaar
Leerkrachten lager onderwijs, secundair onderwijs, buitengewoon onderwijs, OKAN, volwassenonderwijs, hoger onderwijs (de voorbeelden komen uit het secundair onderwijs)
De deelnemers beschikken over inzichten en tools om taalontwikkelend aan de slag te gaan in het secundair onderwijs, of na enkele aanpassingen ook in heel wat andere contexten, bv. in contact met studenten, collega’s, klanten, patiënten…
De workshop start met een blik op het proces van tweedetaalverwerving. Welk soort woordenschat leren nieuwkomers meestal het eerst en wat is het gevolg voor ons contact met deze anderstaligen? Waarom volstaan taallessen meestal niet?
Het tweede deel van de workshop is opgebouwd volgens de drie pijlers van taalgericht vakonderwijs. In taalgericht vakonderwijs bieden leerkrachten informatie aan in een betekenisvolle context (1). Ze zetten in op interactie (2) en voorzien taalsteun (3).
Voor elk van deze pijlers krijg je enkele methodieken en/of tools aangereikt. Deze voorbeelden komen uit het secundair onderwijs, en zijn mits wat creatieve aanpassingen ook bruikbaar in andere contexten, bv. andere onderwijsniveaus maar ook op de werkvloer of bij dienstverlening.
De rode draad van de workshop is een presentatie, afgewisseld met enkele korte interactieve werkvormen. Tussendoor is er geregeld de gelegenheid om vragen te stellen.
Er wordt gewerkt met een viertal stellingen waarrond samen gereflecteerd wordt.
De docent doceert.
Leerkrachten kleuteronderwijs en lager onderwijs
De deelnemers leren aan de hand van zes aanbevelingen hoe ze aan de slag kunnen gaan vanuit hoge verwachtingen in hun onderwijs.
Meer dan vijftig jaar aan onderzoek toont aan dat leerkrachten verschillende verwachtingen hebben van hun leerlingen. Deze verwachtingen zijn vaak, geheel of gedeeltelijk, gebaseerd op de achtergrond van de leerling en eerdere leerprestaties. Deze verwachtingen beïnvloeden het pedagogisch en didactisch handelen van de leerkracht, wat op zijn beurt de kwaliteit van het leren en de ontwikkeling van leerlingen beïnvloedt.
Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we de lat hoog leggen én onze leerlingen begeleiden in het proces om die lat te halen?
Via zes aanbevelingen en bijhorende activiteitenbundels worden onderwijsprofessionals geleid naar een manier om via hoge verwachtingen ook de leerlingen te leiden naar hogere leerprestaties.
Deze workshop wordt gegeven door de auteurs van de Leidraad Onderwijs vanuit hoge verwachtingen (www.leerpunt.be) en is hierop gebaseerd.
We verhelderen het concept hoge verwachtingen en gaan vervolgens dieper in op zes aanbevelingen. Eerst duiden we de aanbeveling theoretisch, daarna gaan we met een concrete activiteit aan de slag die bij de aanbeveling past.
Leerkrachten kleuteronderwijs, lager onderwijs, secundair onderwijs, buitengewoon onderwijs, OKAN, volwassenonderwijs, hoger onderwijs
Na de workshop kan je ...
Duik samen met ons in de wereld van artificiële intelligentie (AI) en ontdek welke mogelijkheden generatieve AI te bieden heeft voor jou als leraar.
Net zoals elke andere onderwijstechnologie, kan AI ingezet worden bij het voorbereiden van lesactiviteiten en het ondersteunen van administratieve taken. AI kan het leren en lesgeven ondersteunen, mits het op een doordachte manier wordt ingezet. Van presentaties maken tot het ontwikkelen van toetsvragen, laten we elkaar inspireren met betrekking tot het gebruik van AI als copiloot in het onderwijs.
Toelichting afgewisseld met hands-on oefeningen
Leerkrachten kleuteronderwijs, lager onderwijs, secundair onderwijs, buitengewoon onderwijs, OKAN, volwassenonderwijs, hoger onderwijs
In deze workshops maak je kennis met ”Warme scholen”. Een warme school wil elk kind mee hebben, en zin geven in leren en leven door een hecht (leer)nest te creëren. Een warme school breekt met de traditionele structuren door haar onderwijs integraal te organiseren aan de hand van het tempelmodel.
Kenmerkend is dat warme scholen teams van leerkrachten bevatten, die samen verantwoordelijk zijn voor leergemeenschappen. Leerlingen krijgen een gepersonaliseerd leertraject, waardoor we de lat hoog kunnen leggen maar wel op maat van elk kind. De teams van leerkrachten werken autonoom en gedeeld leiderschap is de sleutel tot hoge betrokkenheid en grote gedrevenheid.
Tijdens de lezing presenteert Kristien Bruggeman het concept en een aantal tools van Warme scholen (waaronder het tempelmodel). Ze gebruikt daarbij LAB Gedreven onderwijs als inspirerend voorbeeld van een integrale onderwijsorganisatie. Op die manier maakt het publiek kennis met bruikbare tools om de eigen schoolorganisatie kritisch onder de loep te nemen en gerichte acties te kunnen ondernemen.
Tijdens deze lezing wordt het tempelmodel theoretisch voorgesteld en verrijkt met voorbeelden uit de praktijk van LAB Gedreven onderwijs. Tijdens de lezing krijgen deelnemers de kans om te reflecteren over hun eigen (school)organisatie.
Leerkrachten kleuteronderwijs, lager onderwijs, secundair onderwijs, buitengewoon onderwijs, OKAN, volwassenonderwijs, hoger onderwijs
Het lerarentekort is al jarenlang een urgente kwestie in het onderwijs. De dringend- en dwingendheid van deze kwestie dreigt de focus van beleidsmakers en andere onderwijsactoren echter te verengen tot de ‘hoe-vraag’: hoe trekken we meer leraren aan? Daarbij dreigt vergeten te worden dat elke oplossing, elke maatregel om het lerarentekort weg te werken, vertrekt van een bepaald beeld van de leraar én dat beeld tegelijk versterkt.
In deze workshop gaan we reflecteren over wat het betekent of kan betekenen om leraar te zijn. We kijken samen hoe de huidige context bepaalde posities voor leraren (on)mogelijk maakt; en omgekeerd, hoe we de context zo kunnen vormgeven dat deze (beter) past bij ons beeld van de leraar.
De deelnemers maken kennis met een nieuw kader, gebaseerd op recent beleidsonderzoek, om naar leraarschap te kijken. Dit kader wordt toegelicht en geïllustreerd. Daarna gaan de deelnemers met dit kader aan de slag en passen het toe op de kwestie van het lerarentekort en kwesties uit de eigen onderwijspraktijk. We brengen een discussie op gang waarbij we willen aanzetten om onderwijsproblemen op een nieuwe manier te bevragen.
De deelnemers:
Een van de belangrijkste activiteiten van de cel iSTEM (www.istem.be) is het coachen van scholen in het realiseren van goed STEM-onderwijs. De ontwikkeling van een schooleigen en gedragen STEM-visie maakt deel uit van dit proces.
Tijdens deze workshop willen we deze ervaringen delen aan de hand van voorbeelden en elementen uit wetenschappelijke literatuur. We doorlopen samen de grote stappen van onze coaching.
De deelnemers brengen het volgende materiaal mee:
De aanpak van deze workshop is een mix van aangereikte kaders, interactieve opdrachten en reflectiemomenten.
KH VIVES Campus Kortrijk
Doorniksesteenweg 145
8500 Kortrijk, België
€ 95,00
incl. lunch
Dag van
Classic
400
D26-004