Afgelast
Timing
Inclusief onderwijs: er bestaan een heleboel interpretaties van wat dat precies inhoudt. Dat is niet erg, zolang je je bewust bent van je aanpak en weet wat die oplevert.
Dicht bij jezelf: dat is waar we in deze lezing vertrekken. Hoe kijk jij naar gelijkenissen en verschillen tussen mensen? Je bestudeert jouw persoonlijke referentiekader en welke impact het heeft op je job.
Gaandeweg zoomen we uit naar je leerlingen, je collega’s, je school. Op welke manier gaan jij en je schoolteam in de praktijk om met diversiteit?
Steffie De Baerdemaeker zorgt voor een prettig gestoorde en bij momenten confronterende opener van deze dag. Verwacht je aan een gezonde mix van verhalen uit de praktijk en bruikbare kaders.
Interactieve lezing
De één vindt holebi’s maar niets. Een ander heeft een hekel aan de manier waarop gepraat wordt over moslims. Nog een ander vindt dat enkel extreemrechts of -links nog dé waarheid spreekt…
Je hoort het in de klas te hebben over diversiteit. Het staat in het leerplan… Maar hoe pak je dat aan in de praktijk?
Hoe breng je ‘gevoelige’ diversiteitsthema’s in de klas zodat dit een leerrijk moment oplevert, met gezonde dialoog? Hoe zorg je dat iedereen zich gehoord voelt en aan het denken gaat? Als leerlingen met extreme standpunten of reacties komen, hoe speel je daarop in? Wanneer en hoe begrens je?
Pure praktijk in deze sessie, met hapklare technieken die je meteen kan gebruiken in je les of eender welk gesprek over diversiteit.
Interactieve lezing
Kennismaking met de basisprincipes van cultuursensitief werken, met een beperkt theoretisch kader ondersteund door oefeningen in de groep. Er wordt verwezen naar een digitaal leerplatform dat de deelnemers na de workshop zelfstandig kunnen gebruiken met hun leerlingen.
Beperkte theoretische input afgewisseld met oefeningen.
Geen voorkennis vereist, wel belangstelling voor cultuursensitief werken.
Voor leraren die het digitaal leerplatform Ziedet? al gebruiken zal de inhoud van deze workshop voor een groot deel bekend zijn.
Vlaanderen is multicultureel en divers en dus zijn ook de Vlaamse scholen steeds diverser samengesteld. Klasmanagement en het professioneel omgaan met diversiteit zijn dan ook uitdagingen voor elke leraar in het hedendaagse onderwijs. 'Omgaan met diversiteit, diversiteit in het omgaan’ zoomt in op de eigen culturele bril van de leraar en plaatst die in perspectief met die van de jongeren van vandaag. Het biedt een leidraad en tips voor leraren en begeleiders in het intercultureel communiceren op school.
Lezing en vraagstelling.
Geen echte voorkennis vereist.
Deelnemers met ervaring in het lesgeven aan cultureel diverse groepen zijn evenzeer welkom!
De deelnemers...
Vandaag de dag zijn klassen heel divers. Het is een uitdaging voor schoolteams om om te gaan met deze realiteit. Inclusieve schoolteams zijn erop gericht om alle leerlingen maximale kansen tot ontwikkeling te bieden en durven zelfkritisch te zijn. Ze gaan gericht op zoek naar barrières die het leren en participeren van leerlingen in de weg staan om van daaruit voor zichzelf groeikansen te formuleren en eraan te werken.
De Index voor Inclusie (Booth & Ainscow, 2015) kan daarbij een mooi hulpmiddel zijn. De Index is opgebouwd rond 3 grote domeinen: cultuur, beleid en praktijk. Richtvragen die onder elk van deze domeinen zijn opgenomen, kunnen inspirerend zijn om de dagelijkse praktijk verder te versterken.
In deze sessie verduidelijken we de opbouw van het instrument en geven we voorbeelden van hoe je met Index aan de slag kan gaan.
Plenaire duiding en interactieve werkvormen wisselen elkaar af.
Onderwijsprofessionals die bereid zijn om kritisch mee te denken over de cultuur, het beleid en de praktijk in een school.
Hoe gaan we om met armoede en de gevolgen van de stijgende kosten?
Hoe kunnen we de schoolkosten drukken voor ouders?
Hoe voorkomen we onbetaalde schoolfacturen?
De deelnemers gaan met de input interactief aan de slag vanuit de eigen inzichten en ervaringen. Ze verkennen en gebruiken materiaal en werkvormen die ze zelf in hun school of vakgroep kunnen gebruiken om het gesprek en het onderzoek te voeren.
Laptop of tablet meebrengen.
CVO MIRAS campus Kortrijk
Nelson Mandelaplein 1
8500 Kortrijk, België
€ 110,00
inclusief lunch
Dag van
Classic
200
D23-023