Timing:
08.30 uur: onthaal met koffie, thee of frisdrank
09.00 uur: De pedagogische kracht van een filosofie van de relatie op je school! Hoe omgaan met polarisering en radicalisering? door Henk Vandaele
10.00 uur: pauze met koffie, thee of frisdrank
10.30 uur: workshops – deel 1
12.30 uur: verzorgde broodjeslunch
13.30 uur: workshops – deel 2
15.30 uur: einde
Een kader bieden die leraren ondersteunt in het omgaan met polarisering en radicalisering in het onderwijs.
Henk Vandaele is docent filosofie in de VIVES-opleiding orthopedagogie. In dialoog met zijn studenten maakt hij werk van een filosofie van de relatie die opgevat kan worden als een inspiratiebron om als opvoeder of leraar om te gaan met een groeiende maatschappelijke polarisering, die ook zijn weg vindt naar onze scholen. We zullen aantonen hoe filosofie relevant vertaald kan worden naar concrete opvoedingsprocessen. Niet in het minst hoe filosofie een antwoord kan geven op de groeiende maatschappelijke radicalisering. We pleiten voor een radicale relationele visie op opvoeding.
Lezing
Agressie en grensoverschrijdend gedrag is een hot item in het onderwijs. Tijdens deze workshop gaan we samen op zoek naar antwoorden.
De volgende vragen komen aan bod:
• ‘Ik had het kunnen weten’ (verloop van een agressie-incident)
• ‘Ik zei nochtans niets’ (agressie en non-verbale communicatie)
• ‘Nu is het genoeg hé!’ (tips naar aanpak)
De docent vertelt vanuit zijn eigen achtergrond en ervaring met dit thema in het werkveld. Daarnaast gaan we samen in dialoog.
De deelnemers maken kennis met de No Blame-aanpak en ontdekken hoe ze deze op een eenvoudige manier kunnen inzetten om pesten in hun school te verminderen.
In deze interactieve workshop maak je kennis met de No Blame-aanpak: een methodiek die pesten bespreekbaar maakt, leerlingen verantwoordelijkheid laat nemen en de groepsdynamiek herstelt.
Wat kun je verwachten?
Ontdek hoe je samen met leerlingen een positieve groepssfeer kunt creëren en pesten duurzaam aanpakt.
In de workshop maken deelnemers kennis met de No Blame-aanpak via stellingen, theorie, casusbesprekingen en rollenspel. Er is ruimte voor reflectie en het delen van ervaringen.
Na de workshop ontdek je terug de kracht van tekenen en visuele beelden en kan je zelf sjablonen maken om gesprekken te voeren of ideeën op papier te zetten.
Ga aan de slag met je tekentalent uit het derde leerjaar om op een visuele manier met jongeren gesprekken te starten, samen iets in beeld te brengen of gewoon omdat je graag jouw en een ander zijn visueel brein aanspreekt.
Samen met jullie willen we jullie laten ervaren wat beelden doen en hoe makkelijk ze voor associatie zorgen in je hoofd die gesprekken kunnen opentrekken. Jullie gaan aan de slag met sjablonen en zullen met jullie tekentalent van het derde leerjaar de eenvoud van verbeelden herontdekken en mogelijkheden zien om deze in te zetten bij jongeren. Gespreksstarters, ideeën op paper zetten, gedachten ordenen,… doen we aan de hand van eenvoudige potloodtrekken…
Je hoeft geen groot tekentalent te zijn om in deze workshop langs te komen, alleen veel goesting om je verbeelding te laten spreken en mogelijks te herontdekken als je visuele brein een beetje in slaap gedommeld was.
We gaan aan de slag in groepjes en leren van elkaar.
Het kunnen opzetten en begeleiden van creatieve activiteiten.
Bij het opzetten en begeleiden van creatieve activiteiten moet er met heel wat zaken rekening gehouden worden: de opbouw van je activiteit, je begeleidershouding, veiligheid, vrijheid en uitdaging, weerstand bij deelnemers...
A.d.h.v. een workshop staan we stil bij een aantal belangrijke kapstokken om een comfortabele en stimulerende omgeving te creëren voor creatieve activiteiten. We besteden ook aandacht aan mogelijke creatieve activiteiten voor jongeren.
Workshop drama, nabespreking en gesprek over mogelijke creatieve activiteiten.
Geen specifieke verwachtingen. Zin om te ‘spelen’.
Achter gedrag van jongeren/leerlingen en hun context leren kijken en er sensitief-responsief mee in interactie treden, ook bij psychische kwetsbaarheid.
Sensitief-responsief opvoeden in verbondenheid met oog voor psychische kwetsbaarheid.
We kunnen jongeren niet beschermen tegen de onvermijdelijke moeilijkheden van het leven. Maar we kunnen hen wel ‘in verbinding’ helpen om die ervaringen te integreren in hun ‘kijk op de wereld’ en ‘zijn in de wereld’.
We reiken een aantal metaforen aan om achter gedrag van leerlingen te kijken en bieden hierbij handvatten aan om sensitief-responsief met hen om te gaan.
Concrete inhouden: Handmodel van het brein, Window of tolerance, onzichtbare koffers, het belang van signalen oppikken en (h)erkennen en er sensitief-responsief op te reageren (vs traditionele respons), mentaal welzijn op school).
Interactief doceren
KH VIVES Campus Kortrijk
Doorniksesteenweg 145
8500 Kortrijk, België
€ 125,00
inclusief verzorgde broodjeslunch
Dag van
Classic
200
D25-008