De wereld waarin wij leven en waarin onze leerlingen opgroeien wordt steeds diverser. Dat maakt het samenleven boeiend en uitdagend tegelijk. In die context vangen kinderen/jongeren langs een veelheid aan kanalen allerlei signalen op, echo’s die soms tegenstrijdig en verwarrend of zelfs beangstigend zijn. Dat vraagt dus om duiding, inzicht, heldere, rustige antwoorden op kindermaat. Geen one-size-fits-all-oplossingen, maar een boodschap van respect voor de identiteit van elk individu in balans met verbindend samenleven in groep.
In deze sessie vertrekken we vanuit het begrip ‘diversiteit’ in de breedste zin van het woord. We verkennen hoe mensen daar naar kijken en op die manier een eigen referentiekader ontwikkelen. We analyseren het mechanisme dat tot racisme leidt en hoe die spiraal doorbroken kan worden. Daarnaast gaan we na hoe wij als leraar rolmodel en klankbord kunnen zijn, hoe wij met kinderen/jongeren over deze thema’s kunnen praten.
We maken kennis met een aantal tools om het begrip diversiteit in de klas aan bod te laten komen en vulling te geven.
Deze nascholing wil naast dit alles een uitnodiging zijn om te reflecteren over de eigen inzichten en aannames m.b.t. diversiteit, over de rol van jezelf als opvoeder-leraar bij het levens-leerproces van je leerlingen.
Interactieve presentatie, reflectie en gesprek, kans tot vraagstelling, verkennen van leermiddelen om rond dit thema te werken.
Team
Classic
25
T26-077