Dag van handel en economie

Afgelopen

Inhoud

Op woensdag 16 november 2022 slaat Eekhout Academy samen met Hogeschool VIVES, Hwb Kortrijk de handen in elkaar voor de organisatie van de Dag van Handel en Economie. Dit jaar volledig in teken van de knelpuntberoepen Accountancy-Fiscaliteit, Financiën & verzekeringen en Supply Chain Management. Tijdens deze interactieve namiddag word je als leerkracht meegezogen in een boeiend debat waarbij contacten uit het werkveld de stigma's van de sector weerleggen. Dank aan Hanne Bouckaert van DASSY Europe, Charlotte Pille van VGD en Olivier Vandekerckhove van de Nationale Bank van België voor hun inbreng. Mathias Nowé van Robert Half vult graag aan vanuit zijn ‘war for talent’-ervaring. Daarna nemen collega's uit de drie verschillende opleidingen je mee voor een interactieve workshop. Je gaat niet met lege handen naar huis maar met een handvol tips & tricks voor in jouw lessen. 

Programma:

13u30: Onthaal met koffie, thee of frisdrank + didactische leermiddelenbeurs + netwerkmoment

14u00: Inleiding

14u20: Panelgesprek

15u00: Pauze met koffie, thee of frisdrank + didactische leermiddelenbeurs + netwerkmoment

15u30: Workshops - beurt 1
16u15: Workshops - beurt 2

17u00: Einde + receptie

Locatie: Vives Campus Kortrijk - Departement Handelswetenschappen en Bedrijfskunde (gebouw H) - ingang via de Steenbakkersstraat

Plenumreferaten

Inhoud
Een boeiend debat als start van de Dag van handel en economie waarin Hanne Bouckaert, Charlotte Pille en Olivier Vandekerckhove de stigma’s van de sector weerleggen:
“Logistiek is niet enkel voor mannen weggelegd! Een accountant doet meer dan facturen inboeken én de financieel adviseur blijft ontzettend belangrijk ook al doe je thuis aan online bankieren.”
Mathias Nowé van Robert Half vult graag aan vanuit zijn ‘war for talent’-ervaring voor deze drie knelpuntberoepen. Dit alles wordt gemodereerd door VIVES-collega An Ostyn. Voldoende ingrediënten dus voor een smaakvol debat.

Beurten
  • A: 14:20 tot 15:00
Docenten

    Werkwinkels

    Inhoud

    Aan de hand van een praktisch voorbeeld worden onderstaande vragen alsook de didactische lesaanpak toegelicht.

    • Wat is het “buitenland”? Lid van de EU of geen lid van de EU?
    • Waar komen de termen import en export er bij?
    • Wat komt er allemaal kijken bij handel drijven met een derde land en op wie kan je beroep doen om je hierbij te helpen?

    Beurten
    • B: 15:30 tot 16:15
    Docenten
    • Ine Lycke
    Inhoud

    De naam Supply Chain Management (of SCM), voor velen doet deze term wel ergens een belletje rinkelen, maar wat het precies inhoudt, dat is niet zo helder. Wel, één ding is zeker! Om als bedrijf het verschil te maken heb je een solide SCM-strategie nodig. Immers, in elk bedrijfsproces zit wel ergens een supply chain component die een van de vele radertjes vormt die het bedrijf laten draaien. Die radertjes feilloos op elkaar afstemmen is de taak van de SCM Manager. Hoe dit gebeurt is deel van de SCM-strategie. Tijdens deze workshop krijg je tips en info om je meer in dit boeiende vakgebied te kunnen verdiepen.

    Beurten
    • B: 15:30 tot 16:15
    • C: 16:15 tot 17:00
    Docenten
    • Maarten Manhaeve
    Inhoud

    Het educatieve spel Trade, Logistics & Transport in een internationale context is geschikt voor leerlingen uit de derde graad van het secundair onderwijs. Zowel economische, ondernemende als logistieke studenten zijn het ideale doelpubliek voor dit spel waarbij internationale handel en logistiek aan bod komt. Via dit bordspel kan je je eigen studenten enthousiasmeren om de juiste studierichting te kiezen. Je kan het daarnaast ook inzetten als kennistest. Tijdens de workshop wordt het educatieve spel toegelicht, spelen we een rondje maar daarnaast krijg je ook didactische tips mee om verder in school aan de slag te gaan met dit leerspel.

    Beurten
    • C: 16:15 tot 17:00
    Docenten
    • Evelien Verbrugghe
    Inhoud

    Om te beleggen in vastgoed dien je niet noodzakelijk een fysiek vastgoed zoals een perceel grond, een woning, een appartement aan de kust … te kopen. Je kan ook op de financiële markten activa aanschaffen die de evolutie van bepaalde types van vastgoed volgen. We bekijken in deze workshop een aantal types zoals GVV’s, aandelen (van projectontwikkelaars), beleggingsfondsen, ETF’s. Telkens worden er naast een woordje uitleg over het beleggingsproduct een aantal concrete voorbeelden bekeken. 

    Beurten
    • B: 15:30 tot 16:15
    Docenten
    • Dirk Pype
    Inhoud

    Er zijn reeds diverse cryptomunten beschikbaar maar waarom overwegen centrale banken eveneens om digitale munten uit te geven (CBDC = central bank digital currency)? We staan in deze workshop stil bij de plaats die CBDC’s zouden kunnen innemen in het betaallandschap. Elementen zoals digitale munten, geldschepping, stable coins, blockchain komen hierbij naar boven. 

    Beurten
    • C: 16:15 tot 17:00
    Docenten
    • Dirk Pype
    Inhoud

    Als je start met studeren, krijg je er meteen veel verantwoordelijkheden bij. We staan stil bij enkele belangrijke aandachtspunten m.b.t. verzekeringen op dat kantelmoment in het leven van een student: van een autoverzekering tot wat je moet weten als je op kot of peda gaat. Daarnaast bespreken we de vraag of men al iets kan of moet voorzien op lange(re) termijn. Elementen zoals risico’s, risicobeheer en risicotransfer vormen de rode draad doorheen deze workshop. 

    Beurten
    • C: 16:15 tot 17:00
    Docenten
    • Sofie Schedin
    Inhoud
    We vullen samen een aangifte in en maken ook de aanslagberekening van een KMO.
    Al doende leren we:
    - De basisprincipes van de vennootschapsbelasting
    - De belastbare basis te bepalen: reserves + dividenden + verworpen uitgaven - investeringsaftrek
    - De aanslag te berekenen
    Beurten
    • B: 15:30 tot 16:15
    • C: 16:15 tot 17:00
    Docenten
    • Lieve Castryck
    Inhoud
    Hoe kan je binnen een kort tijdsbestek toch al een goed idee hebben van wie die potentiële klant is die zich aandient en hoe hij er financieel voor staat? 
    Daarvoor duiken we tijdens de sessie in de publicaties van het Belgisch Staatsblad Rechtspersonen en vissen we de jaarrekening op bij de NBB.  
    Door de opgevraagde informatie te combineren, een aantal knipperlichten te controleren en een paar berekeningen te maken, krijgen we een vrij goed beeld van deze onderneming. 
    Beurten
    • B: 15:30 tot 16:15
    • C: 16:15 tot 17:00
    Docenten
    • Annemie Boudrez
    Inhoud
    De laatste maanden is 'The War for Talent' niet meer uit het nieuws weg te denken. Ook binnen de accountancy-, audit- en consultancysector worden we hiermee geconfronteerd. Steeds minder studenten kiezen voor de opleiding 'Accountancy-Fiscaliteit' en het beroep ‘boekhouder’ wordt al te vaak als oud en stoffig gezien. Wij zijn er nochtans van overtuigd dat er een mooie toekomst weggelegd is voor de toekomstige accountants en fiscalisten!
    Daarom brengt Nikolas Vandelanotte, CEO van het gelijknamige kantoor, graag even zijn toekomstvisie. Het verhaal van de moderne accountant. Want dat het beroep van 'Accountant' futureproof is, dat staat als een paal boven water.
    Beurten
    • B: 15:30 tot 16:15
    • C: 16:15 tot 17:00
    Docenten
    • Nikolas Vandelanotte

    Inschrijven

    niet mogelijk

     

    Praktische info

    Datum

    • woensdag 16 november 2022
    van 14:00u tot 17:00u

    Locatie

    KH VIVES Campus Kortrijk
    Doorniksesteenweg 145
    8500 Kortrijk, België

    Prijs

    € 30,00

    Type nascholing

    Dag van

    Leerformat

    Classic

    Onderwijsniveau

    • Gewoon Secundair Onderwijs

    Doelgroep

    • Leraren en docenten
    • Directeurs en adjunct-directeurs
    • Middenkader en beleidsondersteuners

     

    Maximum aantal deelnemers

    200

    Code

    D23-022