Nieuw dit schooljaar
Dit initiatief wordt georganiseerd vanuit
Vives Hogeschool,
powered by Eekhout Academy
De superdiversiteit in de samenleving weerspiegelt zich ook in de schoolcontext. Hoe ga je hier als leerkracht, ondersteuner of directie mee om? Welke acties kan je ondernemen? Waarmee moet je rekening houden in je klasaanpak?
Op deze inspiratiedag willen we jou inspireren met praktijkvoorbeelden om om te gaan met de diversiteit in jouw klas en school. Vanuit verschillende invalshoeken (taal, STEM, (ouder)participatie…) worden enkele onderzoeksprojecten van het Expertisecentrum Onderwijsinnovatie Hogeschool VIVES toegelicht en worden er concrete handvatten aangereikt. Dit wordt aangevuld met praktijkverhalen en de ervaring van keynotespreker Abdellah Benotmane, zelf een leerling met een migratieachtergrond geweest in een Vlaamse school.
Doelgroep: onderwijsprofessionals basisonderwijs en eerste graad secundair onderwijs
Deze studiedag zal plaatsvinden in het Onderwijsgebouw (Vives Kortrijk).
De timing zal er als volgt uitzien:
9u Ontvangst met koffie
9u30 Inleiding coördinator Expertisecentrum Onderwijsinnovatie (auditorium)
9u40 Inspirerende praktijkverhalen (auditorium)
10u45 Eerste workshopsessie (keuze uit 3 sessies)
12u Lunch met koffie
13u Tweede workshopsessie (keuze uit 3 sessies)
14u30 Keynote met spreker Abdellah Benotmane (auditorium)
15u30 Receptie
16u30 Einde
Doelgroep: onderwijsprofessionals basisonderwijs en eerste graad secundair onderwijs
Basisonderwijs:
Arne Van Cleemputte is beleidsmedewerker op GO! Basisschool Atheneum Denderleeuw, een multiculturele school met 430 leerlingen op een boogscheut van Brussel. Anderstaligheid, grensoverschrijdend gedrag, kansarmoede, een tekort aan leerkrachten en teveel aan werk, is dagelijkse kost. Doorheen de jaren hebben ze al heel veel uitgeprobeerd om hun school een veilige haven te maken voor de leerlingen en leerkrachten, waarbij ze proberen om de leerlingen zo goed mogelijk te begeleiden en ze de veerkracht van de leerkracht steeds van dichterbij opvolgen. Tijdens deze inspiratiedag licht Arne graag kort even toe hoe zij als school hiermee omgaan.
Secundair onderwijs:
Laura Demessemaeker is coördinator van OKAN Kortrijk. Ze geeft een beeld van de toenemende diversiteit in Kortrijk en welke uitdagingen dit met zich meebrengt. Ze licht kort toe hoe de OKAN-werking hierop inspeelt en wat de aanpak van OKAN zo typerend maakt. Tijdens de sessie staat ze stil bij wat leerkrachten uit de ervaringen van OKAN kunnen meenemen naar hun eigen klaspraktijk.
Abdellah Benotmane is historicus van opleiding en staat vandaag voor de klas in het middelbaar in Brussel. Daarnaast geeft hij les aan de Erasmushogeschool binnen de educatieve bachelor. In zijn uiteenzetting vertrekt Abdellah vanuit bestaande vooroordelen en eigen ervaringen als leerling met migratieachtergrond in een Vlaamse school. Vervolgens legt hij uit van waar de moeilijkheden komen en wat je als leerkracht kan doen om ook deze leerlingen mee te krijgen in jouw verhaal. Sterk vanuit autobiografische insteek, met verwijzing naar een paar onderzoeken.
2e-3e graad lager onderwijs en 1e graad secundair onderwijs
Tijdens deze sessie krijgen deelnemers inzicht in hoe we anderstalige leerlingen beter kunnen betrekken tijdens STEM-activiteiten. De didactiek van onderzoekend leren biedt veel kansen om de betrokkenheid van anderstalige leerlingen te stimuleren door het aanbieden van betekenisvolle contexten, hands-on activiteiten en interactie. In de sessie wordt uitgelegd wat deze veeltalige STEM-aanpak inhoudt. Daarnaast worden didactische tips aangereikt aan de hand van luisterfragmenten en praktijkvoorbeelden.
Onderwijspersoneel uit de basisschool (leraren, zoco’s, directie)
Een spannende zoektocht waarbij school en thuis elkaars domein betreden, op zoek naar afstemming. Hoe kan je zorgen dat deze samenwerking minder moeten en meer ontmoeten wordt? Hoe kan je op een laagdrempelige manier rekening houden met de vele drempels die anderstalige nieuwkomerouders moeten nemen? Hoe zet je de eerste stap?
Onder andere vanuit de ERASMUS+-projecten BE-IN (EC Onderwijsinnovatie) en Parent-2-Teacher Community (EC Sociale Innovatie) delen we ervaringen, acties en handvatten die kunnen werken.
Leraren tweede en derde kleuter, onderbouw lagere school en bovenbouw lagere school
In deze vorming staat actieve burgerschapsparticipatie in de basisschool centraal. We gaan aan de slag met de methodiek ‘ontwerpers van een duurzame toekomst’ om kinderen te stimuleren om actief te participeren aan de invulling van gebeurtenissen op school zoals ‘het vieren van een verjaardag’, ‘het inrichten van een snoezelhoek’, …
Via de methodiek worden kinderen gestimuleerd om de eigen klas/schoolcontext vorm te geven en duurzaam te veranderen. Dit gebeurt via allerhande werkvormen die de kinderen helpen om te evolueren van een uitdaging tot een oplossing. Via de werkvormen oefenen de kinderen een actieve deelname aan de samenleving, waarbij hun interpersoonlijke competenties en reflectieve vaardigheden worden aangesproken. De methodiek steunt op design thinking, waardoor de werkvormen concreet-aanschouwelijk zijn en we kunnen inzetten op het prikkelen van alle kinderen tot actieve participatie via actie en dialoog. We passen dit in de vorming toe voor verschillende leeftijdsgroepen in de basisschool.
Leerkrachten, directieleden en beleidsmedewerkers in het secundair onderwijs
De groep anderstalige nieuwkomers die de klassen bevolken, wordt elk jaar groter. Deze situatie zorgt voor een uitdagende dynamiek in de lespraktijk, want deze leerlingen beheersen het Nederlands vaak nog onvoldoende om de lessen te kunnen volgen. Leerkrachten willen deze leerlingen helpen en ondersteunen, maar weten niet goed hoe. Ze willen ook de reguliere leerlingen voldoende (blijven) uitdagen.
Om aan deze vraag tegemoet te komen, ontwikkelden de onderzoekers een didactische tool met vijf concrete richtlijnen om ex-OKAN-leerlingen duurzaam te ondersteunen in alle lessen van het secundair onderwijs. De focus van deze didactische tool is leerkrachten competent maken om het aanbod in de klas optimaal af te stemmen op de diversiteit aan leerlingen in de klas, en bij uitbreiding in de volledige school.
Leraren lagere school en lerarenopleiders lager onderwijs
Tijdens het Social Integration of Refugees in Education and self-Employment (SIREE) project werd vanuit de Expertisecentra Sociale Innovatie en Onderwijsinnovatie een e-learning ontwikkeld. De e-learning is bedoeld om leerkrachten lager onderwijs (in opleiding) te ondersteunen en concrete tools te bieden om met de superdiverse klas- en schoolcontext om te gaan. De e-learning bevat 8 modules, o.a. omtrent ouder-school relaties, het ontwikkelen van intercultureel lesmateriaal en omgaan met trauma's. Tijdens deze sessie zal de e-learning worden voorgesteld en worden enkele modules samen met de deelnemers doorlopen.
Kleuteronderwijzers derde kleuter en eerste graad lager onderwijs
STEAM-stories zet in op een hoge betrokkenheid van ieder kind. We willen de STEAM-geletterdheid en de ‘zin in’ STEAM stimuleren, ook bij kinderen die weinig voorkennis en/of een lage taalvaardigheid voor Nederlands hebben. In STEAM-stories creëren we een krachtige leeromgeving via verhalen, waarbij op een betekenisvolle en interactieve manier met STEAM en veeltaligheid aan de slag gegaan wordt. In de sessie maken de deelnemers kennis met de visie van STEAM-stories en gaan ze aan de slag met een specifieke STEAM-story die hen uitdaagt om problemen op te lossen met behulp van wetenschappen, techniek, wiskunde en muzische.
KH VIVES Campus Kortrijk
Doorniksesteenweg 145
8500 Kortrijk, België
€ 75,00
incl. broodjeslunch
Dag van
Classic
200
D23-024