Omgaan met diversiteit (SO)
Een praktijkgerichte en brede training voor secundair onderwijs

Nieuw dit schooljaar

Doelstellingen

Dankzij een brede basiskennis in verschillende diversiteitsthema’s:

  • elke leerling beter onderwijs bieden;
  • als leraar en school sterker staan bij de praktische vragen die het tegemoet komen aan diversiteit met zich meebrengt.
Inhoud

Leerlingen die opgroeien in armoede, leerlingen met verschillende huidskleuren, culturen of religies, leerlingen met een leerstoornis, ADHD, NLD of een fysieke beperking, hoogbegaafde of transgender leerlingen… Elk kind op onze school is een unieke mix van deze en veel andere kenmerken. Van ons wordt verwacht dat we met de eigenheid van elk kind rekening houden.
Een leraar kan echter onmogelijk expert zijn in al deze domeinen van menselijke diversiteit. Dat is gelukkig ook niet nodig: een basiskennis in de breedte volstaat vaak om een groot verschil te maken voor veel kinderen. Dat is de inhoud van deze vorming. Naargelang de context en de vragen van de school, focussen we meer of minder op bepaalde thema’s. De praktische vragen waar leraren en de school mee zitten, zijn ons uitgangspunt.


Deze sessie is bedoeld voor max. 25 deelnemers. Deze sessie kan ook gegeven worden aan grotere groepen, tot zelfs verschillende honderden deelnemers (bv. scholengroepen). De werkvormen worden aangepast aan het aantal deelnemers en de praktische mogelijkheden.


Steffie De Baerdemaeker (38) is een gepassioneerd onderwijsmens en nascholer. Ze gaf tot nu toe les in Molenbeek en Aalst, in een ‘klassieke’ en een Freinetschool, in het kleuter- en het lager onderwijs. Diversiteit staat hoog in het lijstje van de onderwijsthema’s waarin ze haar kennis permanent verdiept. Steffie heeft een hekel aan langdradige, saaie vormingen. Ze maakt er dan ook al vijf jaar een punt van om het anders te doen: praktijkgericht, edutainend, inhoudelijk diepgaand en gericht op het versterken van de school op lange termijn.

Methodiek

Leren, denken en genieten tegelijk: deze vorming is een belevenis op zich. De doordachte afwisseling aan werkvormen maakt indommelen onmogelijk.

Deze sessie kan ook deel uitmaken van een traject waarbij bepaalde diversiteitsthema’s verder worden uitgediept. Ook een theaterlezing (een plenaire lezing, maar dan prettiger) is een mogelijkheid. Contacteer ons voor info.

Inschrijven

 

Praktische info

Docent

    Steffie De Baerdemaeker

Prijs per sessie

  • € 550,00 voor 1 sessie

Type nascholing

Team

Leerformat

Classic

Onderwijsniveau

  • Secundair Onderwijs

Doelgroep

  • Leraren en docenten
  • Directeurs en adjunct-directeurs
  • CLB-medewerkers

 

Maximum aantal deelnemers

25

Code

T21-015