Leerlingen in scheidingssituaties en nieuw samengestelde gezinnen
Hoe kan de school helpend zijn?

Doelstellingen

Zicht krijgen op de problematiek van echtscheiding en van nieuw samengestelde gezinnen om deze leerlingen en hun ouders beter te kunnen begrijpen en ondersteunen.

Inhoud

Als school kunnen we aan een echtscheiding weliswaar niets veranderen. Maar we kunnen wel een heel belangrijke steun betekenen voor leerlingen die het moeilijk hebben. Daarvoor moeten we  weten hoe we het best reageren, hoe we er kunnen voor zorgen dat deze jongeren en hun ouders zich blijvend begrepen en aanvaard voelen. Dit uit zich in onze reactie op hun verhalen over één van de ouders, over de verblijfsregelingen, nieuwe partners ... maar ook in hoe wij omgaan met het inschrijvingsmoment, oudercontacten…

 

In deze sessie krijgen we zicht op de mogelijke gevolgen van een scheiding en een nieuw samengesteld gezin en op wat er voor zorgt dat kinderen het moeilijk kunnen hebben. We staan ook stil bij de mogelijke beschermende factoren waardoor kinderen niet de dupe hoeven te zijn. Hierbij focussen we op hoe de school voor deze leerlingen helpend kan zijn.

Ook de nuttige onderdelen van de wetgeving  bv. rond inschrijving op school, worden eenvoudig toegelicht.

Methodiek

PowerPointpresentatie met filmfragment en aanbreng voorbeelden.


Deze vorming kan, indien gewenst, ook online georganiseerd worden. In dit geval valt uiteraard de verplaatsingskost weg, maar rekenen we wel een kleine kost van 15 euro aan voor online logistiek.

Inschrijven

 

Praktische info

Prijs per sessie

  • € 400,00 voor 1 sessie

Type nascholing

Team

Leerformat

Classic

Onderwijsniveau

  • Basisonderwijs
  • Secundair Onderwijs

Doelgroep

  • Leraren en docenten
  • Directeurs en adjunct-directeurs
  • Middenkader en beleidsondersteuners

 

Maximum aantal deelnemers

25

Code

T22-062