Hoi! Oei … Geachte!?
Verbindende, schriftelijke communicatie op school

Doelstellingen
  • Op basis van praktijkvoorbeelden inzicht krijgen in wat goeie schriftelijke communicatie tussen de verschillende partners op school kan zijn;
  • Oefenen in het optimaliseren van die communicatie.
Inhoud

Hallo
Uw zoon was vandaag weer niet te doen in de les. Daarom verwachten we hem zaterdag in de strafstudie. Dank voor je begrip.
Mevrouw Goedbedoeld, titularis


De communicatie tussen school en leerlingen/ouders en zeker ook omgekeerd, die tussen ouders of leerlingen en de personeelsleden, volgt de algemene trend in onze samenleving: er wordt alsmaar meer gecommuniceerd. Het fysieke oudercontact is soms zelfs maar het kleine broertje van de grote schriftelijke, digitale contacten die er dagelijks zijn tussen de verschillende partners die samen school maken.

Als je vanuit de school communiceert met leerlingen of ouders, is dat altijd met goede bedoelingen. Je wil info bezorgen, antwoord geven op een vriendelijke vraag, begrip tonen, inzicht bijbrengen, overtuigen of gepast reageren op een boos bericht of een mail vol frustratie.

Het is niet altijd gemakkelijk om die goede bedoelingen in de juiste woorden om te zetten. Als (klassen)leraar, lid van het ondersteunend personeel, coördinator of directeur zijn we ook zelden opgeleid om de meest verbindende formulering uit ons klavier te toveren.

En toch, met wat inzicht in het effect van bepaalde woorden, enkele handige knepen en vooral concrete oefening kun je je verbindende communicatie vleugels geven!

Methodiek

Uit levensechte voorbeelden distilleren we eerst algemene principes rond (schriftelijke) communicatie, zowel tussen school en ouders/leerlingen, als tussen personeelsleden onderling. Daarna gaan we in groepjes enkele oefeningen te lijf, feedback natuurlijk inbegrepen. We werken digitaal met pc, laptop of notebook.


Deze vorming kan, indien gewenst, ook online georganiseerd worden. In dit geval valt uiteraard de verplaatsingskost weg, maar rekenen we wel een kleine kost van 15 euro aan voor online logistiek.

Beginsituatie

Zin om te sleutelen aan brieven, mails, nota's... om beter te communiceren.

Inschrijven

 

Praktische info

Prijs per sessie

  • € 650,00 voor 1 sessie

Type nascholing

Team

Leerformat

Classic

Onderwijsniveau

  • Basisonderwijs
  • Secundair Onderwijs

Doelgroep

  • Leraren en docenten
  • Administratief ondersteunend personeel
  • Directeurs en adjunct-directeurs
  • Middenkader en beleidsondersteuners

 

Maximum aantal deelnemers

25

Code

T23-103