Dag van chemie
Back to basics - Opfrissen van basisvaardigheden en demonstraties voor de leerkracht chemie en natuurwetenschappen

Afgelast

Inhoud

Timing:

08.30u: onthaal + leermiddelenbeurs + netwerkmoment

09.00u: werkwinkels - beurt 1

10.15u: pauze + leermiddelenbeurs + netwerkmoment

10.45u: werkwinkels - beurt 2

12.00u: einde

Parkeermogelijkheidparkeren kan gratis op de parking Ganzevijverstraat, Guido Gezellelaan, Industrielaan (grootste deel) en ook op de parking Sint-Jozefstraat.

Werkwinkels

Beginsituatie

Geen voorkennis van de software vereist; je moet wel computerbasisvaardigheden bezitten.

Materiaal door deelnemers mee te brengen

Eigen laptop waarop Chemsketch geïnstalleerd is.

Beurten
  • A: 09:00 tot 10:15
Docenten
  • Peter Carly
  • Mieke Astaes
  • Peter Willems
  • Kim Nuytens
Beurten
  • A: 09:00 tot 10:15
Docenten
  • Ann Gevaert
  • Patrick Feys
  • Raïna Feys
Doelgroep
Leraren tweede graad dubbele finaliteit en leraren derde graad tso
Doelstelling
Je krijgt informatie over de opbouw van het project, de vakgebieden die aan bod komen en technieken en didactische methodes die worden ingezet. Tijdens deze werkwinkel focussen we op de modules met leerlingenexperimenten i.v.m. gistwerking, de bereiding van appel-druivenwijn en analyse van de wijn. 
Inhoud
Een STEM-project met focus op biochemie en circulair denken, ontwikkeld met steun van InnoVET en met medewerking van onder meer VIVES Hogeschool, iSTEM en de pedagogische begeleiding.

De inzet van het project is om leerlingen aan te zetten meer circulair te denken. Hiervoor wordt gewerkt rond de bereiding van appel-druivenwijn. Via geïntegreerd toepassen van leerstof uit verschillende vakken gaan leerlingen projectmatig, zelfstandig en onder begeleiding aan de slag. 

Er worden vijf werkpakketten aangeboden, telkens met handleiding voor de leerkracht:

WP0: inleiding
WP1: appelsap en druivensap
WP2: gist en fermentatie
WP3: appel-druivenwijnbereiding
WP4: kwaliteitscontrole van wijn
WP5: toegepast circulair denken 
Elk werkpakket is modulair opgebouwd. De modules zijn los van elkaar bruikbaar, maar ook als volledig STEM-project. Steeds wordt de nodige theoretische achtergrond, heel wat praktische opdrachten om experimenteel diverse leerinhouden te onderzoeken, visueel ondersteunend materiaal, ... voorzien. We leggen eveneens de klemtoon op duurzaamheid, circulariteit en gebruik van nieuwe materiaalsoorten (appelleer).
Methodiek
  • PowerPointpresentatie over de inhoud van de verschillende werkpakketten en toelichting van het gebruik van de website waar alle lesmateriaal te vinden is. 
  • Demonstratie van verschillende proefopstellingen met klemtoon op experimenten rond factoren die het gistingsproces beïnvloeden, enzymen en digitale escaperooms rond gistwerking.
  • Demonstratie van materiaal nodig voor de bereiding en analyse van appel-druivenwijn.
  • Verduidelijking van andere werkpakketten zoals toegepast circulair denken met onder meer toepassen van appelleer via PowerPointpresentatie.
Materiaal door deelnemers mee te brengen
eigen laptop + oortjes
Beurten
  • B: 10:45 tot 12:00
Docenten
  • Veerle Makelberge

Inschrijven

niet mogelijk

 

Praktische info

Datum

  • zaterdag 22 april 2023
van 09:00u tot 12:00u

Locatie

Labocomplex Sint-Rembert
Bruggestraat 23
8820 Torhout, België

Prijs

€ 65,00

Type nascholing

Dag van

Leerformat

Classic

Onderwijsniveau

  • Tweede graad
  •    Derde leerjaar D-finaliteit
  •    Vierde leerjaar D-finaliteit
  • Derde graad
  •    Vijfde leerjaar D-finaliteit
  •    Zesde leerjaar

Doelgroep

  • Leraren en docenten

 

Maximum aantal deelnemers

100

Code

D23-026