IN JE KRACHT!-traject voor zorgprofessionals - Module 1
In je kracht bij stress (zelfzorg)

Nieuw dit schooljaar

Doelstellingen
De deelnemer versterkt zijn/haar eigen stressregulatie en zelfzorg, en leert concrete tools aan om jongeren structureel en preventief te ondersteunen in hun sociaal-emotioneel welzijn.
Inhoud
In deze module leren zorgbegeleiders hoe stress en energiebalans zichtbaar worden in ademhaling, spierspanning en vitaliteit, zowel bij henzelf als bij jongeren. Ze herkennen hoe stress zich bij jongeren vaak uit in lichamelijke klachten zoals buikpijn, hoofdpijn, vermoeidheid of misselijkheid, maar ook in signalen als onrust, teruggetrokken gedrag, concentratieproblemen of een gevoel van eenzaamheid. Ze leren hoe ze kunnen zien wanneer jongeren te veel of juist te weinig spanning (over- en onderprikkeling) hebben, en hoe ze hen weer kunnen helpen hun rust en balans te vinden. Zorgprofessionals ontdekken daarbij ook hun eigen stresspatronen, grenzen en herstelbehoeften. Via lichaamsgerichte oefeningen leren ze spanning loslaten en energie opdoen, afgestemd op hun eigen noden. Zo versterken ze hun veerkracht en aanwezigheidskracht in de begeleiding. Ze maken kennis met concrete tools zoals ademhalingsoefeningen, relaxatievormen, een check-in dagboek en een zelfzorgplan. Deze technieken zijn eenvoudig, direct toepasbaar op school en ook bruikbaar met jongeren. Deelnemers oefenen in een respectvolle grondhouding: aanwezig zijn, écht luisteren, en bewust worden van eigen triggers en valkuilen. Ze leren het verschil herkennen tussen hun eigen stuk en de nood van de jongere. Ook creatieve vormen van motiverende gespreksvoering komen aan bod. Door casussen te delen, intervisie en gezamenlijke reflectie vertalen we de inzichten naar de dagelijkse praktijk. Zo groeit het vertrouwen in het begeleiden van jongeren met stressklachten. De module biedt bovendien praktische werkmaterialen, leestips en duidelijke doorverwijsrichtlijnen. Op deze manier bouwen we aan een zorgklimaat waarin zelfzorg, preventie en verbonden begeleiding centraal staan.

Het IN JE KRACHT!-traject voor zorgprofessionals is speciaal ontwikkeld voor iedereen met een zorg- of begeleidingsrol binnen het onderwijs: leerlingen- en studentenbegeleiders, zorgcoördinatoren, vertrouwensleerkrachten, stagementoren, ondersteuners (O.N.), GOK-begeleiders, OKAN-begeleiders, mentoren & stagebegeleiders en iedereen die jongeren/jongvolwassenen van het secundair en hoger onderwijs mee richting geeft.

De deelnemers brengen het volgende mee:
Schrijfgerei, zacht matje/grote handdoek en een flesje water
Methodiek
Deze module combineert beknopte theorie met ervaringsgerichte methodieken zoals het bewust inzetten van de ademhaling, relaxatie, hartcoherentie , mindfulness en inzichten uit de Centering® . Deelnemers krijgen inzicht in hun eigen stresssysteem via de Window of Tolerance  en leren via praktische oefeningen stress reguleren, lichaamsbewustzijn versterken en veerkracht opbouwen, zodat ze deze tools direct kunnen toepassen in de begeleiding van jongeren. Ademwerk biedt kinderen en jongeren een krachtig middel om spanning, prestatiedruk en overweldigende emoties te reguleren, wat hun rust, zelfvertrouwen, focus en concentratie bevordert. Door ademhaling structureel in het onderwijs te integreren, dragen we bij aan het emotioneel sterker, veerkrachtiger en meer verbonden opgroeien van jongeren.
Beginsituatie
Ik verwacht van de zorgbegeleider geen voorkennis, maar wel motivatie en openheid om de oefeningen zelf te ervaren. Ze staan open voor actief lichaamswerk, zelfbewustzijn en willen praktijkervaringen en casussen delen. Zo kunnen ze de tools beter toepassen en doorgeven aan jongeren.

Inschrijven

 

Praktische info

Prijs per sessie

  • € 675,00 voor 1 sessie
  • € 1.350,00 voor 2 sessies

Type nascholing

Team

Leerformat

Classic

Onderwijsniveau

  • Secundair Onderwijs
  • Hoger Onderwijs
  • Volwassenenonderwijs

Doelgroep

  • Leraren en docenten
  • Leerlingenbegeleiders
  • Zorgcoördinatoren
  • Alle geïnteresseerden

 

Maximum aantal deelnemers

16

Code

T26-200