IN JE KRACHT!-traject voor zorgprofessionals - Module 2
Module 2: in je kracht bij angst

Nieuw dit schooljaar

Doelstellingen
Zorgbegeleiders leren wat angst, paniek en hyperventilatie is, herkennen signalen bij zichzelf en jongeren, en passen ontspannings- en mindsetoefeningen toe in 1-op-1-relaties of groepssessies. 
Inhoud

Angst is een krachtige emotie die jongeren kan verlammen in hun groei, prestaties en zelfbeeld. In deze module duiken we in de wereld van (faal)angst, hyperventilatie en paniek. We verkennen wat er gebeurt in het lichaam en brein van een jongere die overmand wordt door angst, en hoe zorgbegeleiders hierin het verschil kunnen maken. We geloven dat kennis het begin is van verandering, maar dat echte groei ontstaat door ervaring en verbinding. Daarom combineren we in deze module heldere inzichten met praktijkgerichte werkvormen. Je leert hoe je angst helpt benoemen en normaliseren, hoe je jongeren leert omgaan met spanning en paniek, en hoe jij als krachtig anker, veerkracht en vertrouwen mee opbouwt in de schoolcontext. Deze module versterkt niet alleen jouw professionele kracht, maar nodigt je ook uit tot zelfreflectie. Want hoe beter je eigen patronen kent, hoe krachtiger je anderen begeleidt. Als zorgbegeleider ontvang je praktisch werkmateriaal dat direct inzetbaar is in de schoolcontext, maar ook leestips en duidelijke doorverwijsrichtlijnen.

De deelnemers brengen het volgende mee:

Schrijfgerei, zacht matje/grote handdoek en een flesje water

Het IN JE KRACHT!-traject voor zorgprofessionals is speciaal ontwikkeld voor iedereen met een zorg- of begeleidingsrol binnen het onderwijs: leerlingen- en studentenbegeleiders, zorgcoördinatoren, vertrouwensleerkrachten, stagementoren, ondersteuners (O.N.), GOK-begeleiders, OKAN-begeleiders, mentoren & stagebegeleiders en iedereen die jongeren/jongvolwassenen van het secundair en hoger onderwijs mee richting geeft. 

Methodiek
In deze module combineren we theorie met ervaringsgerichte methodieken zoals mindfulness, hartcoherentie, ademhalingstechnieken (zoals box breathing) en ACT . We brengen denkfouten en de vicieuze angstcirkel in kaart en vertalen inzichten uit de neuropsychologie naar eenvoudige, concrete oefeningen. Ook levensstijl wordt meegenomen, met praktische adviezen rond voeding, beweging, slaap en ontspanning. De methodieken zijn laagdrempelig en direct inzetbaar in individuele of groepsbegeleiding van jongeren op school.
Beginsituatie
Ik verwacht van de zorgbegeleider geen specifieke voorkennis. Het is wel een meerwaarde als je de basismodule 1 gevolgd hebt. Cruciaal is de motivatie en openheid om de oefeningen zelf te ervaren. Ze staan open voor actief lichaamswerk, zelfbewustzijn en willen praktijkervaringen en casussen delen. Zo kunnen ze de tools beter toepassen en doorgeven aan jongeren. 

Inschrijven

 

Praktische info

Prijs per sessie

  • € 675,00 voor 1 sessie
  • € 1.350,00 voor 2 sessies

Type nascholing

Team

Leerformat

Classic

Onderwijsniveau

  • Secundair Onderwijs
  • Hoger Onderwijs
  • Volwassenenonderwijs

Doelgroep

  • Leraren en docenten
  • Leerlingenbegeleiders
  • Zorgcoördinatoren
  • Alle geïnteresseerden

 

Maximum aantal deelnemers

16

Code

T26-201