Hoe omgaan met probleemgedrag in klas- en schoolcontext?

Doelstellingen

Meer inzichten  en vaardigheden verwerven in het omgaan met probleemgedrag in klas- en schoolcontext 

Inhoud

Als er sprake is van ernstige problemen in de opvoeding van een kind/jongere stellen ouders, leerkrachten en andere opvoeders een vierledige hulpvraag: ze wensen enerzijds een duidelijke diagnose (which), ze vragen zich af waar en waarom (where en why) en gaan ook op zoek naar een behandeling op maat van het kind/jongere (what to do). 

Of nog:” Wat is er aan de hand en wat kunnen we eraan doen?”

Komen aan bod in deze opleiding: Wat zijn opvoedingsproblemen, wat zijn gedragsproblemen, wanneer spreken we van ontwikkelings- of gedragsstoornissen, … Welke zijn de meest voorkomende ? Hoe wordt actueel gekeken naar deze problemen? Recente inzichten rond diagnostiek en classificatiesystemen? 

Daarnaast gaan we in op de vraag hoe we tot een coherente aanpak in de klas komen, een adequaat handelingsplan ontwikkelen, waarbij ook het kind of de jongere en het gezin een stem hebben.  Uiteraard besteden we ook aandacht aan de communicatie met het team, het kind en de ouders . 


Spreker:  Maurits Wysmans tot recent opleidingsverantwoordelijke aan de UCLL Sociale Readaptatiewetenschappen: kinderen, jongeren en welzijn. Hij is deskundig op het terrein van opvoedings- en gedragsproblemen en daarnaast auteur van diverse artikels en co-auteur van het boek ‘Praten met ouders’ ( Lannoo Campus).

Praktisch: Deze lesgever komt uit Limburg (cf. verplaatsingskost)

Deze vorming kan je samen aanvraag met de vorming Klasmanagement: Hoe de klas motiveren en activeren? (cursuscode: T25-118)


Methodiek

Een praktijkgerichte en interactieve opleiding. Uiteraard bestaat de mogelijkheid tot interactie en vraagstelling en kan eigen casuïstiek aan bod komen. 
Deze vorming kan, indien gewenst, ook online georganiseerd worden. In dit geval valt uiteraard de verplaatsingskost weg, maar rekenen we wel een kleine kost van 15 euro aan voor online logistiek. De lesgever geeft de voorkeur aan een fysieke vorming.

Inschrijven

 

Praktische info

Prijs per sessie

  • € 675,00 voor 1 sessie

Type nascholing

Team

Leerformat

Classic

Onderwijsniveau

  • Basisonderwijs
  • Secundair Onderwijs

Doelgroep

  • Leraren en docenten

 

Maximum aantal deelnemers

25

Code

T25-119