Ze zijn wie ze zijn door hun puberbrein
De invloed van tabak, alcohol, drugs en schermen op onze tieners

Inhoud

Onvolwassen, nog groen achter de oren, wispelturig, gepassioneerd, humeurig... zijn allemaal clichés waarmee we puberende tieners beschrijven. Maar hoe komt dat eigenlijk? Zit het brein daarvoor iets tussen? Wat zegt de wetenschap hierover? En wat kunnen wij als begeleiders van jongeren daarmee? Hoe komt het dat jongeren volmondig aan de keukentafel of in de klas zich uitspreken tegen drugs om vervolgens toch te experimenteren met tabak, alcohol en andere drugs?

In deze sessie kijken we naar het verschil tussen een puberbrein en een volwassen brein. We buigen ons daarbij specifiek over de vraag of tieners extra gevoelig zijn voor verslaving en hoe wij als opvoeders hier het best rekening mee kunnen houden.

Op al deze vragen (en nog veel meer) geven we tijdens deze workshop een antwoord.

Methodiek

We beginnen de workshop met de uitleg over de verschillende werkingsmechanismen van drugs op het brein.

Daarna belichten we de kwetsbaarheid van het puberbrein. Als jongeren beginnen met het gebruik van tabak, alcohol of drugs spelen vooral sociale factoren zoals opvattingen over het middel of gebruik door leeftijdsgenoten een rol. Bij het doorgaan met gebruik gaan de hersenen een steeds grotere rol spelen. Tijdens de workshop verkennen wij de verschillende hersengebieden die een rol spelen bij verslaving. We bekijken daarbij de invloed van dopamine en het beloningssysteem.

Verder leggen we linken met het gedrag dat we zien bij tieners en specifiek hun houding ten opzichte van alcohol, drugs en tabak. De verworven inzichten bieden handvaten om het gedrag van pubers te begrijpen.

We ronden af met voorstellen om pubers weerbaarder te maken tegen de verleidingen van tabak, alcohol en andere drugs.

De training geeft praktische antwoorden en tips van hoe we het best omgaan met onze tieners op het gebied van opvoeding, leren en vooral het omgaan met alcohol en drugs.

Inschrijven

 

Praktische info

Docent

    De Sleutel

Prijs per sessie

  • € 550,00 voor 1 sessie

Type nascholing

Team

Leerformat

Classic

Onderwijsniveau

  • Secundair Onderwijs

Doelgroep

  • Leraren en docenten
  • Directeurs en adjunct-directeurs
  • Middenkader en beleidsondersteuners
  • Beleidsondersteuners
  • Opvoeders
  • Leerlingenbegeleiders

 

Maximum aantal deelnemers

25

Code

T21-044