Buiten spelen / buiten leren!
Zet je klashoeken buiten

Doelstellingen

De keuzehoeken in je klas ‘verplaatsen’ naar buiten en situaties creëren waar je kleuters ‘rijker’ van worden.

Inhoud

Buiten spelen is, zeker voor jonge kinderen, een heel betekenisvolle activiteit. Maar als kleuterleidsters bij mooi weer langer buiten blijven met hun kinderen, dan worden ze wel eens scheef bekeken. Natuurlijk zijn ze dan niet aan het ‘niksen’ of van het zonnetje aan het genieten.

In deze cursus vertrekken we vanuit de klashoeken en koppelen we er ‘buitenactiviteiten’ aan vast. Hoe zet je die klashoeken ‘buiten’? Hoe kan je elke klashoek ook buiten aan bod laten komen? We zoeken naar manieren om zoveel mogelijk leerplandoelstellingen buiten aan te bieden. Zo wordt het meteen veel gemakkelijker om die buitenactiviteiten te verantwoorden. Bovendien creëer je nieuwe leerkansen en kom je tegemoet aan de nood van veel kleuters om te bewegen in een meer uitdagende ruimte.

Deze cursus past in de behoefte van veel scholen om op een didactisch verantwoorde manier gebruik te maken van hun (beperkte) groene ruimte. Ook MOS-scholen kunnen veel plezier beleven aan deze cursus.

Methodiek
  • Presentatie via PowerPoint.
  • Actieve deelname: indien mogelijk, bekijken we op het schooldomein zelf op welke plaats en op welke manier het ‘buiten leren’ gerealiseerd kan worden. Als dat niet mogelijk is, zoeken we in ieder geval naar praktische oplossingen en ideeën. Deelnemers mogen foto’s meebrengen van hun eigen speelplaats.
  • We starten met een halve dag om alle mogelijkheden te verkennen. De scholen kunnen de duur van deze nascholing zelf mee bepalen in functie van de situatie, de noden en de intensiteit van de begeleiding.

Inschrijven

 

Praktische info

Docent

    Katrien Roofthooft
  • Art de Co vzw

Prijs per sessie

  • € 550,00 voor 1 sessie

Type nascholing

Team

Leerformat

Classic

Onderwijsniveau

  • Kleuteronderwijs

Doelgroep

  • Leraren en docenten

 

Maximum aantal deelnemers

25

Code

T21-012