Je geld en je leven. Een praktische en financiële gids voor jongvolwassenen
MEAV en Financiële geletterdheid

Nieuw dit schooljaar

Afgelopen

Doelstellingen

Inspiratie bieden om de eindtermen Financiële Geletterdheid te bereiken, Maatschappelijke, Economische en Artistieke Vorming (MEAV) te implementeren én jongvolwassenen beter voorbereid het zelfstandig leven in te laten stappen. 

Inhoud

De vraag naar meer financiële geletterdheid in het onderwijs dook de laatste jaren geregeld op. De integratie van eindtermen rond financiële geletterdheid in het onderwijs is ook volop bezig: vandaag moeten alle leerlingen een basis economische en financiële vaardigheden aanleren op school. Dit is immers een noodzakelijke vaardigheid in onze moderne maatschappij. 

Het is belangrijk te weten wat lenen inhoudt, dat de dekking van een verzekering pas begint te lopen als de eerste premie betaald is of hoe het pensioenmechanisme in mekaar zit. Hoe kan en moet ik met geld omgaan? Wat zijn risico’s? Hoe beheer ik persoonlijke administratie? 

Het referentiekader ‘Financieel-economische competenties’ zet daarom sterk in op financiële en economische zelfredzaamheid en focust hierbij op de praktische kennis die nodig is in het volwassen leven. Leerlingen moeten leren inzicht ontwikkelen in consumptiegedrag, inkomensverwerving en financiële producten om budgettaire gevolgen op korte en lange termijn in te schatten. Zaken die in het onderwijs aan bod moeten komen zijn o.a. consumeren, betalen, doordachte budgettaire keuzes maken, begrippen zoals lenen, sparen, rente en schuld, het belang van persoonlijke administratie, verzekeren, belastingen, sociale zekerheid…

Het boek Je geld en je leven speelt in op deze nood aan financiële geletterdheid.  Het geeft een concrete invulling aan de financiële competenties die jongeren nodig hebben. Anderzijds gaat het boek veel verder en geeft het jongeren een handleiding voor het leven mee op praktisch en financieel vlak. Na een uitgebreide introductie in financiële begrippen, wordt er immers ingegaan op de vereisten per levensfase op praktisch, financieel, fiscaal en verzekeringsvlak. Zo biedt het een antwoord op heel uiteenlopende vragen zoals: Hoeveel kost het om te gaan studeren? Welke administratie moet ik in orde brengen eenmaal ik start met werken? Wat komt er kijken bij het krijgen van kinderen?  

Door deze en vele andere vragen te behandelen op financieel en praktisch vlak voor de levensfasen van studeren, werken, wonen, samenwonen en kinderen krijgen, wordt Je geld en je leven de ideale praktische en financiële gids om mee te geven aan jullie jongvolwassen leerlingen. 

Edities

Code Sessies Status
I23-103-A
donderdag 2 maart 2023
19.30u tot 21.00u
KU Leuven Campus Kulak Kortrijk
Etienne Sabbelaan 53
8500 KORTRIJK, België
niet mogelijk

Inschrijven

niet mogelijk

 

Praktische info

Docent

  Johan Halsberghe

Aantal edities

1

Prijs

€ 25,00

Type nascholing

Individu

Leerformat

Voor u gelezen

Onderwijsniveau

 • Basisonderwijs
 • Secundair Onderwijs
 • Hoger Onderwijs
 • Volwassenenonderwijs

Doelgroep

 • Leraren en docenten
 • Administratief ondersteunend personeel
 • Directeurs en adjunct-directeurs
 • Middenkader en beleidsondersteuners
 • Studenten en leerlingen
 • Ouders
 • Alle geïnteresseerden

 

Maximum aantal deelnemers

40

Code

I23-103