Inhoud
Timing
8u30 – 9u00: onthaal + didactische leermiddelenbeurs
9u00 – 10u30: lezing David Criekemans
10u30 – 12u00: lezing Lien Verpoest
12u00 – 13u00: broodjeslunch + didactische leermiddelenbeurs
13u00 – 14u30: lezing Emmy Steenackers
14u30 – 16u00: lezing Steven Van Hecke
Voor deze studiedag heeft de stuurgroep geopteerd voor 4 plenumbijdragen die elke deelnemer volgt.
- De geopolitieke context van de oorlog - David Criekemans
Wat betekent de Russisch-Oekraïense oorlog op het geopolitieke schaakbord (van uit de geschiedenis en het nu)? En in casu: hoe kijkt het Westen naar dit conflict in het ‘Grensland’?
- De Russische kijk - Lien Verpoest
Welke territoriale claims legt Rusland op Oekraïne, en welke historische argumenten worden hiervoor gebruikt? Deze lezing zal een licht werpen op de lange gemeenschappelijke geschiedenis van Oekraïne en Rusland. Een eerste deel kijkt naar de divergente visies op deze gemeenschappelijke geschiedenis en de daaruit voortvloeiende stichtingsmythes van de Oekraïense en Russische staat. In een tweede deel komt de prille Oekraïense staats- en natievorming aan bod, en de uitdagingen waar Oekraïne mee geconfronteerd werd na haar onafhankelijkheid in 1991. In een laatste deel nemen we de recente Russische instrumentalisering van de geschiedenis onder de loep en kijken we hoe het narratief van de “Russische wereld” gebruikt wordt om de invasie te legitimeren.
- ICT-tools met kansen voor het geschiedenisonderwijs - Emmy Steenackers
Nu een heuse digitale omwenteling door onze scholen raast, willen we graag stilstaan bij het gebruik van ICT in de lessen geschiedenis. Wat is onze visie? Wat is goed onderwijs? Hoe kunnen we onze geschiedenislessen ontwerpen met aandacht voor het digitale aspect? Welke praktische tools zijn bruikbaar? We gaan samen op verkenning.
- Zorgt de oorlog voor een EU 2.0? - Steven Van Hecke
De oorlog in Oekraïne verandert alles, wordt regelmatig beweerd. Maar is dat wel zo, met name voor het Europese integratieproces? Wat leert ons deze geschiedenis om het Europa van vandaag beter te begrijpen? Aan de hand van enkele concrete vragen – bijvoorbeeld ‘Waarom is er nog altijd geen Europees leger?’ – trachten we de manier waarop de EU tot vandaag vorm heeft gekregen beter te verstaan.