Kennisclips – de interactieve meerwaarde om het leerproces te optimaliseren
Optimaliseer het leerproces van de leerlingen door eigen kennisclips te integreren

Doelstellingen

De deelnemers zijn na de vorming expert in het creëren en het maken van instructiefilmfragmenten en kennisclips. Men kan zelfstandig een kennisclip, een instructiefilmfragment, aanmaken in verschillende tools en publiceren met een grote meerwaarde voor hun klaspraktijk.

Inhoud

Een educatieve kennisclip is een kort op zichzelf staand filmfragment waarin een specifiek begrip, principe, handeling of oefening wordt behandeld. Sommige leerlingen zijn meer gebaat bij audiovisuele instructie en andere leerlingen kunnen de kennisclips bekijken in hun eigen tijd, volgens hun eigen ritme en op het ogenblik dat dit voor hen het beste past.

Deze vorming heeft als hoofddoelstelling om interactieve elementen toe te voegen in de educatieve kennisclips. Dit is gebruiksvriendelijk voor de lerende en de leerkracht. Dit werkt efficiënt en is gemakkelijk om te maken. Deze kennisclips kan men gebruiken tijdens de les, na de les of via blended learning.

In het eerste korter deel van het programma wordt toegelicht wat een kennisclip is en wordt er aangegeven wanneer en hoe deze tijdens en na de les een meerwaarde kunnen betekenen. In het uitgebreider tweede deel wordt er hands-on gewerkt.

De verschillende tools worden gedemonstreerd, dit met de focus op de interactieve elementen. Nadien krijgen de deelnemers de kans om zelf actief aan de slag te gaan om kennisclips en instructiefilmfragmenten te ontwikkelen voor hun eigen klaspraktijk.

Methodiek
 • Verkenning + demonstratie + hands-on.
 • In het eerste deel van het programma wordt toegelicht wat een kennisclip - een instructiefilmfragment - is en geven we aan wanneer en hoe deze tijdens en na de les een meerwaarde kunnen betekenen.
 • In het tweede deel werken we hands-on. De verschillende tools worden gedemonstreerd, nadien krijgen de deelnemers de kans om zelf actief aan de slag te gaan om kennisclips en instructiefilmfragmenten te ontwikkelen voor hun eigen klaspraktijk.


Deze vorming kan, indien gewenst, ook online georganiseerd worden. In dit geval valt uiteraard de verplaatsingskost weg, maar rekenen we wel een kleine kost van €15 aan voor online logistiek.

Beginsituatie

Deelnemers brengen mee:

 • Eigen laptop: indien de vorming niet doorgaat in een computerlokaal;
 • Tablet, met mogelijkheid om apps te installeren (met voorkeur: iPad);
 • Eigen cursusmateriaal. Op deze manier kan men doelgericht materiaal aanmaken. Dit materiaal kan men dan nadien meteen gebruiken in de eigen klaspraktijk.

Inschrijven

 

Praktische info

Docent

  Shane Vermeersch

Prijs per sessie

 • € 550,00 voor 1 sessie

Type nascholing

Team

Leerformat

Classic

Onderwijsniveau

 • Basisonderwijs
 •       Lager Onderwijs
 • Secundair Onderwijs
 •    Gewoon Secundair Onderwijs

Doelgroep

 • Leraren en docenten

 

Maximum aantal deelnemers

25

Code

T22-002