Training Handige handen
Fijn op weg van groot naar klein!

Doelstellingen
Tijdens deze training:
  • Verwerf je kennis over de fijn-motorische ontwikkeling en de verschillende deelvaardigheden;
  • Krijg je een antwoord op wat we tijdens de kleuterperiode kunnen aanreiken om kinderen te stimuleren in het ontwikkelen van een rijpe pengreep;
  • Maak je kennis met het fijn-motorisch en didactisch oefenmateriaal van HAHA (handige handen) en ga je naar huis met heel veel tips en ideeën die je onmiddellijk kan inzetten in je praktijk. 
Inhoud

Een goede ontwikkeling van de fijne motoriek is ontzettend belangrijk om een zelfstandig leven op te bouwen. Je gebruikt je handen de hele dag door. Wanneer de fijne motoriek niet zo goed ontwikkelt, dan heeft dat een grote impact op heel wat activiteiten. Als leerkracht of therapeut wil je uiteraard de kinderen stimuleren in hun fijn-motorische ontwikkeling. Denk maar aan het manipuleren van kleine voorwerpen, knippen, plakken, kleuren, knoopjes open- en dichtdoen, een mandarijntje pellen, eten met mes en vork, ….
Een goede fijne motoriek is ook een belangrijke voorwaarde om vloeiend en vlot te leren schrijven. Wanneer kinderen letters leren schrijven (eerste leerjaar/ groep 3) dan is het belangrijk dat de fijn-motorische vaardigheden voldoende ontwikkeld zijn. Dat kinderen in staat zijn om schrijfmateriaal te hanteren met een rijpe greep.

Maar… Wat is een rijpe greep? Hoe stimuleer je kleuters in hun fijn- en schrijfmotorische ontwikkeling? Hoe pak je dit aan? Waar let je op? Welke oefeningen en materialen reik je best aan zodat kinderen zelfvertrouwen en plezier hebben in het aanleren van deze vaardigheden? Hoe stimuleer je de tweedeling in de hand (steun- en bewegende vingers)? Welke spelletjes reik je aan om de vingerbeweeglijkheid te oefenen? Welke kleur- en schrijfmaterialen bied je aan? Hoe stimuleer je kleuters op weg naar een betere pengreep?

Tijdens deze training krijg je heel wat handvatten aangereikt om speels en doordacht de fijne motoriek en pengreepontwikkeling te stimuleren. Je gaat naar huis met heel veel tips, ideeën en uitgewerkte spelvormen.

Deze vorming richt zich ook tot logopedisten, ergotherapeuten en psychomotorische therapeuten.

Methodiek

PowerPointvoorstelling met ruimte voor interactie, oefenmomenten, gekoppeld aan praktijkvoorbeelden en concreet materiaal. 

Beginsituatie

/

Edities

Code Sessies Status
I25-022-A
maandag 24 februari 2025
13.15u tot 16.30u
KU Leuven Campus Kulak Kortrijk
Etienne Sabbelaan 53
8500 KORTRIJK, België
inschrijven

Inschrijven

inschrijven

 

Praktische info

Docent

    Dorine Cleve

Aantal edities

1

Prijs

€ 72,00

Type nascholing

Individu

Leerformat

Classic

Onderwijsniveau

  • Basisonderwijs
  •    Gewoon Basisonderwijs
  •       Kleuteronderwijs
  •          Peuter en eerste kleuter
  •          Tweede kleuter
  •          Derde kleuter
  •    Buitengewoon Basisonderwijs

Doelgroep

  • Leraren en docenten
  • Paramedische medewerkers

 

Maximum aantal deelnemers

22

Code

I25-022